Składnik soi lekiem na rzadką chorobę

3 grudnia 2010, 10:51

Genisteina, izoflawonoid występujący m.in. w soi, wydaje się skutecznym lekiem na rzadką chorobę genetyczną należącą do lizosomalnych chorób spichrzeniowych, a mianowicie na zespół Sanfilippo, inaczej mukopolisacharydozę III (MPS III).



Wszystko zależy od tego, gdzie się pojawi

26 listopada 2010, 10:32

Mózg postrzega dwuznaczne twarze jako męskie, kiedy pokazują się w jednej części pola widzenia, a jako żeńskie, gdy zauważy je w innym miejscu.


UE zabroni butelek dla dzieci z Bisfenolem?

24 listopada 2010, 17:10

Bisfenol A, stosowany powszechnie do wyrobu plastikowych opakowań, żywności coraz częściej uważany jest za poważne zagrożenie dla zdrowia. Na razie tylko kilka krajów na świecie ograniczyło jego stosowanie, być może uczyni to także Unia Europejska.


Estrogen – eliksir mądrości

18 listopada 2010, 00:21

Od jakiegoś czasu znany jest dodatni wpływ estrogenu na sprawność intelektualną mózgu. Kłopot z tym, że długotrwała terapia estrogenowa powoduje zwiększone ryzyko chorób serca, udaru mózgu i raka. Rozwiązać problem udało się zespołowi naukowców z Northwestern University.


Przywracanie dobrego wzroku ołowiem

27 października 2010, 13:45

Prof. Donald A. Fox z Uniwersytetu w Houston zauważył, że u myszy kontakt z niskimi dawkami ołowiu w okresie płodowym nasila podziały komórek progenitorowych siatkówki oraz neurogenezę komórek dwubiegunowych pręcików siatkówki i samych pręcików. Oznacza to, że ołów - lub leki działające jak ołów - może pobudzić podobne do komórek macierzystych komórki progenitorowe do transformowania w neurony, które przeszczepiano by chorym z wczesnymi etapami degeneracji siatkówki.


Miłość

Zakochanie w 1/20 sekundy

20 października 2010, 20:41

Zakochanie, ten najbardziej romantyczny i - zdawałoby się - ulotny stan ducha pod lupą naukowców staje się mniej tajemniczy, a bardziej naukowy. Ale czy to ostudzi czyjąkolwiek namiętność? Raczej nie.


Selerowy wspomagacz pamięci

14 października 2010, 09:02

Dieta obfitująca w luteolinę ogranicza związany z wiekiem stan zapalny mózgu oraz będące jego skutkiem deficyty pamięciowe. Przeciwutleniacz, który należy do grupy flawonów i występuje m.in. w selerze, zielonej papryce, marchwi, oliwie czy oregano, hamuje wydzielanie związków prozapalnych (Journal of Nutrition).


Oscylacja neuronów

Mózg pracuje do taktu

22 września 2010, 16:30

W jaki sposób odległe części mózgu łączą się i komunikują celem wykonania określonego zadania - nie było wiadomo. Do tej pory, ponieważ, jak się okazuje, rozproszone po całym mózgu neurony pracują w określonym, wspólnym rytmie, jak pod batutą dyrygenta.


Bardziej inteligentni dzięki modyfikacji genetycznej?

18 września 2010, 10:48

Naukowcy z Emory University odkryli gen, który zmniejsza inteligencję u myszy. Jego zablokowanie sprawia, że gryzonie szybciej się uczą i lepiej zapamiętują. Gen RGS14 występuje także u człowieka. Czy to możliwe, że tak prosto można podnieść sprawność mózgu?


Ty robiłeś = ja robiłem

14 września 2010, 21:31

Wyłączyłem żelazko, czy mi się tylko wydawało? Błogosławiony, kto nie ma kłopotów z pamięcią, ale chyba nie ma takich. Fałszywe wspomnienia pojawiają się na różne sposoby, a naukowcy przypadkowo znaleźli jeszcze jeden: przyglądanie się temu, co robią inni.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy